slowcooker

Slowcooker schoonmaken: hoe kun je schade voorkomen?

Een basis onderdeel van het onderhoud van de slowcooker is het schoonmaken. De schaal maak je iedere keer na gebruik schoon en ook het apparaat zelf. Let hierbij op dat je de slowcooker uitschakelt en de stekker uit het stopcontact haalt. Gebruik nooit veel water bij het schoonmaken van het apparaat en dompel de cooker nooit onder water.

Schaal schoonmaken

De schaal is uit de slowcooker te halen en vervolgens met de hand schoon te maken. Dit kan met een sopje lauw water. Gebruik geen steenkoud water als de schaal nog warm is. Doordat het van aardewerk gemaakt is kunnen er dan barsten ontstaan. Dit sopje is vooral handig als je aangekoekt eten in de schaal hebt zitten. Door dit even te laten weken met lauw water laat het los en is de schaal van de slowcooker makkelijker schoon te krijgen.

Pannen met een keramieken schaal zijn snel en eenvoudig schoon te maken. Als de binnenpan over een aluminium laag beschikt dat is dit wat krasgevoeliger en moet je voorzichtiger te werk gaan bij het schoonmaken. Het display van de slowcooker en de rest van het apparaat kun je met een vochtig doekje schoonvegen.

In de vaatwasser of niet?

Er zijn slowcookers met een vaatwasserbestendige schaal. Uiteraard moet je deze schalen ook schoonmaken na een maaltijd. Jammer genoeg is er nog geen zelfreinigende slowcooker op de markt. Er zijn tegenwoordig slowcookers verkrijgbaar die in de vaatwasser kunnen. De kom is te verwijderen en deze kun je eenvoudig in de vaatwasser plaatsen. Met de hand schoonmaken is echter ook mogelijk met een sopje en is zo gebeurt. Sommige websites raden het aan om de schaal nooit in de vaatwasser te doen, ook al is het er geschikt voor.

Kortom, wil je zeker weten geen schade? Kies er dan voor om de slowcooker met de hand schoon te maken. Gebruik lauw water en een sopje om ervoor te zorgen dat alle delen goed gereinigd worden. In de vaatwasser is mogelijk, maar houdt er rekening mee dat het vaak afgeraden wordt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *