Slowcooker

Pressure cooker, Slowcooker of rijstkoker?

Als je van gemak houdt dan zijn de verschillende “cookers” onmisbaar. Je hebt de rice cookers, in Nederland de rijstkoker genoemd, de slow cooker en de pressure cooker. Al deze apparaten zijn extreem handig als je weinig tijd hebt om te koken en zelfs nog even wat anders tussendoor moet doen.

Wat te koken?

Pressure cookers, slow cookers en rijstkokers hebben veel van elkaar weg maar zijn voor een ander doel ontwikkeld. De rijstkoker is voornamelijk bedoeld voor het koken van rijst maar je kunt er nog wat meer mee doen zoals eieren koken. De slow cooker heeft wat meer mogelijkheden en kan ook vlees garen en soepen maken. De pressure cookers heeft nog meer mogelijkheden en kan ook gebruikt worden als een slow cooker.

Type

Pressure cooker

Slow cooker

Rijstkoker

Stoofpot
Gestoomde vis en groenten
Bouillion
Soep
Hardgekooke eieren
Rijst
Pap
Granen

Pressure cooker

pressure cookerEen elektrische pressure cooker is bekend van programma’s zoals Masterchef waarin deelnemers binnen een kort tijdsbestek een heerlijke maaltijd moeten bereiden. De nadruk ligt bij dit toestel op de korte tijd dat het nodig heeft om een maaltijd te maken. De pressure cooker is vaak onderdeel bij de bereiding van tal van gerechten. Met indrukwekkende kooktijden en het gemak is het een veelzijdig apparaat dat niet kan missen in de keuken van een chefkok. De meeste elektrische modellen kunnen zich ook gedragen als een slow cooker waardoor je ook gerechten langzaam en over een langere periode kunt laten garen. In onze tests tussen de pressure cooker op de slowcooker modus en een echte slow cooker kwamen geen verschillen naar voren. Je kunt er zelfs rijst in koken zodat een aparte rijstkoker niet meer nodig is.

Het deksel van de pressure cooker wordt strak bevestigd waardoor al het stoom in de cooker opgesloten wordt en er een druk ontstaat waardoor het kookpunt van water verhoogd wordt. Alleen hierdoor kan deze manier van koken de kooktijd al met tweederde verminderen. Het apparaat regelt verder alles zoals de temperatuur en druk. Dit maakt het gebruik “hands-off” zodat je zelfs niets hoeft te ondernemen als het apparaat bezig is. De elektrische pressure cooker wordt in Nederland ook wel een multicooker genoemd. Het design en uiterlijk heeft veel weg van een slowcooker of rijskoker. Op het eerste gezicht is het vaak niet meteen duidelijk of het nu om een multicooker gaat, slow cooker of rijstkoker.

Crock Pot

Slow cooker

Een slowcooker het handige apparaat dat zich bij uitstek leent voor het maken van stoofpot en schotels terwijl je niet thuis bent. Vooral het laatste is belangrijk want je hoeft zelf maar weinig te doen. De slowcooker is hiernaast een goedkopere versie van een multicooker, maar dan met wat minder mogelijkheden. Slowcookers zijn voor een betaalbare prijs beschikbaar. Je kunt de slowcooker voor draadjesvlees, soepen maar ook sausen gebruiken om zo een lekker resultaat op tafel te zetten.

Je snijdt vooraf alle ingrediënten en voegt deze allen tegelijk toe in de slowcooker. Je zet het apparaat aan, geeft de kooktijd aan en vervolgens hoef je je handen niet meer uit de mauwen te steken.  Terwijl je aan het werk bent, boodschappen doet of aan het sporten bent werkt de slow cooker door om tegen etenstijd je maaltijd klaar te hebben.

Rijstkoker

Met een rijstkoker in je keuken weet je precies waar het voor bedoeld is: rijst koken. Hoewel het speciaal voor dit doel ontwikkeld is kun je het ook inzetten voor andere gerechten.
De rijskoker is relatief goedkoop en is onmisbaar in de keuken van iemand die geregeld rijst eet. Het voordeel is dat het bijna niet mis kan gaan en dat je er geen omkijken naar hebt. Je vult de schaal van de rijstkoker met water, voegt de rijst toe en zet het apparaat op de Cook modus. Je hoeft dan alleen nog maar te wachten totdat de rijstkoker automatisch naar de warmhoudstand overschakelt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *