Slow cooker kopen

Een slow cooker is beschikbaar in allerlei vormen, maten en soorten. Het kopen van een slow cooker begint bij het selecteren van de inhoud. De standaard maten voor de cooker zijn 3,5 en 6 liter maar een eenpersoonscooker is ook verkrijgbaar met 1,5 liter inhoud. Als aanvulling op de inhoud zijn de extra opties per model verschillend. Dit zijn features zoals een deksel met kijkvenster, timer, uitneembare kom, vaatwasserbestendig, keuze uit warmtestanden en warmhoudfunctie. Uiteraard spreekt het voor zich dat een slow cooker met een reeks aan opties een hoger prijskaartje heeft. Met prijzen variërend van 40 tot 200 euro is er echter voor ieder budget een slowcooker verkrijgbaar.

Welk slowcookermerk?

Natuurlijk is de beste slowcooker voor iedereen een ander model. Het ligt voor een groot deel aan het aantal personen waar je voor koopt maar ook aan je wensen en eisen. Er zijn een aantal bekende merken zoals Russel Hobbs, Crock-pot en Bartscher. Nu is het niet zo dat één van deze merken beter dan de ander is maar als je voor de bekendste wilt gaan dan is de Crock-pot het merk waar je naar zoekt. In de Verenigde Staten wordt de slowcooker in één adem genoemd met Crock-pot, door de lange historie van het bedrijf op het gebied van slowcookers.

Bekijk onze top 10 slowcookers die we hebben samengesteld.

Top 10 Slowcookers

SlowcookerPrijsInh (l)TimerWattAfm (cm)CTVTSWHSGewicht (kg) 
Emerio SC-109678€ 49.954.521020x40x285.1Bekijken
Crock-Pot CR5025€ 49.002.418023x24x292.7Bekijken
Crock-Pot CR507€ 87.004.722030x30x254.0Bekijken
Crock-Pot CR025€ 79.953.521024x34x253.0Bekijken
Solis 820€ 99.952.418025x25x344.0Bekijken
Crock-Pot CR605€ 114.955.721028x39x306.1Bekijken
Tefal RK8121€ 89.005.075025x45x406.0Bekijken
Russell Hobbs 22740-56€ 41.953.520021x36x322.8Bekijken
Gusta Slowcooker€ 55.903.521022x30x304.6Bekijken
Bartscher Slowcooker€ 66.005.528035x28x356.1Bekijken
CT = Cool Touch handgrepen (hittebestendig) - VTS = Vaatwasserbestendige schaal- WHS = Warmhoudstand

Waar moet je op letten?

De extra opties zijn er niet voor niets. Een slow cooker aanschaffen begint bij het maken van keuzes. Wat heb je nodig en wat vind je handig? Voor de veiligheid zijn bijvoorbeeld geïsoleerde of cool-touch handgrepen handig zodat je niet je handen verbrandt bij aanraking. Een verwijderbare kom dat veilig in de vaatwasser schoongemaakt kan worden of een verwijderbare kabel zijn nog enkele features die voor meer gemak zorgen. Let bij aankoop van de kookmachine ook op het aantal standen. Een normale slowcooker heeft drie standen: een lage stand, hoge stand en een warmhoudstand. De warmhoudstand is niet bedoeld om mee te koken maar enkel om de maaltijd warm te houden.

Wij helpen je bij je keuze voor een geschikte slowcooker.

Draagbare slowcookers

Sommige slowcookers zijn geschikt om deze te verplaatsen als het gerecht klaar is. Dit is bijvoorbeeld handig als je het apparaat op tafel wilt zetten. Jammer genoeg kan dit niet zomaar met iedere slowcooker. De features waar je naar moet kijken als je dit wil doen zijn de cooltouch handgrepen en deksels die te vergrendelen zijn. Cooltouch handgrepen voorkomen dat je je handen brandt als je het apparaat vastpakt en het vergrendelen van de deksel voorkomt dat je eten verspilt tijdens het verplaatsen.

Programmeerbaar

Een basismodel van de slowcooker is niet te programmeren. Dit is wel mogelijk met de wat duurdere slowcookers die over een timer beschikken. De timer is een handig hulpmiddel waarmee je zelf kunt bepalen wanneer het apparaat inschakelt en overschakelt naar de warmhoudstand. De maximale tijd dat ingesteld is meestal 24 uur in delen van 30 minuten. Het gaat vaak om een digitale timer met een display waarop je kunt lezen hoelang het nog duurt voor het gerecht klaar is.

Glazen deksel

Een glazen deksel is essentieel als je controle wilt houden over het kookproces. Door het glas kun je snel en eenvoudig het eten controleren zonder daarvoor het deksel te openen. Als je het deksel opent dan ontsnapt de warmte wat niet bevorderlijk is voor de kwaliteit van je gerecht.

Schaal en vorm

De meeste slowcookers bestaan uit het apparaat zelf en een verwijderbare keramische schaal. Er zijn ook metalen schalen maar deze kom je niet meer vaak tegen. De aardewerken schaal heeft de voorkeur voor velen. De vorm waar de meeste mensen voor kiezen is ovaal. Je kunt de slowcooker echter ook kopen met een ronde of langwerpige schaal. Waarom de meeste gebruikers voor de ovalen versie kiezen is omdat dit het beste bij bepaalde stukken vlees past.

Vaatwasserbestendig

Als je niet van schoonmaken houdt dan is het slim om te weten hoe je het apparaat schoon kunt maken. Terwijl je de één met een sopje met de hand moet reinigen kan de ander in de vaatwasser gebruikt worden. Hiernaast kun je er ook op letten of er een touchpad aanwezig is of fysieke buttons. De laatste is moeilijker te reinigen.

Temperatuurmeter

Sommige slowcookers beschikken over een temperatuurmeter die je in een stuk vlees kunt plaatsen. Als het vlees dan een bepaalde temperatuur bereikt heeft dan schakelt de slowcooker de warmhoudstand in.

Waar kopen?

Je kunt het apparaat bij steeds meer fysieke winkels en webshops vinden. Zelfs in de supermarkt kom je de goedkopere versies wel eens tegen. In de winkel heb je echter maar een beperkte keuze waardoor wij hier op Cookslow.nl je meer keuzes laten zien. Niet alleen leer je zo meer merken kennen maar ook zul je zien dat de prijzen voor dezelfde slowcooker variëren. Meer dan twintig euro verschil in de prijs is geen uitzondering als je online slowcookers vergelijkt. Allerlei soorten slowcookers kun je vinden bij de bekende webshops van Bol.com en Wehkamp.

Wat kost het?

Je kunt het zo duur maken als je zelf wil. De prijs hangt voornamelijk af van wat je precies zoekt. Zo is er een sterk verband tussen de inhoud en grootte van het apparaat en de prijs. Natuurlijk spelen de functionaliteiten die het heeft ook een rol. De voordelige versies kosten ongeveer 40 euro maar de uitgebreide exemplaren gaan voor niet minder dan 200 euro over de toonbank. Nu is dit voor een beginner niet aan te raden. Een goedkope versie is goed genoeg om kennis te maken met slowcooken.

Hoeveel liter inhoud?

Zoals je waarschijnlijk al gemerkt hebt zijn slowcookers verkrijgbaar met diverse inhoudsmogelijkheden. Zo zijn er kleine slowcookers met 1.5 voor alleenstaanden maar als je met iemand samen woont dan is dit niet genoeg. Een slowcooker met minimaal 3 liter maar liever 4 liter is dan een betere optie. Mocht je iedere avond voor een gezin van 4 koken dan kun je het eerst proberen met een inhoud van 4.7 liter, 5.7 of 6.5 liter. Er zijn nog grotere slowcookers te koop maar deze zijn voor de meeste mensen wat te groot. Zo zijn er kolossale slowcookers verkrijgbaar met een inhoud van meer dan 8 liter. Dit is handig voor personen die veel eten ineens willen bereiden, bijvoorbeeld voor meerdere dagen voor een gezin.

Welke vorm?

De vorm maakt niet uit maar een ovale vorm wordt vaker gekozen dan een ronde vorm. Dit komt doordat veel etenswaren zoals stukken vlees niet rond zijn maar langwerpig. Een ovalen kom biedt dan meer ruimte om het vlees te bereiden. Voor de bereiding maakt het echter geen verschil als het eten erin past.

Prijs in verhouding tot features

Bij de keuze voor een goede slowcooker gaat het niet zozeer om de kwaliteit van de gerechten. Het verschil in de kwaliteit van de gerechten van de verschillende merken en modellen is niet groot blijkt uit onderzoek van Consumer Reports. De afwijkingen zijn bijna alleen maar terug te vinden in de functionaliteit en extra voorzieningen. Individueel is er geen enkel slowcooker model dat ruim boven de maat presteert en het allerlekkerste eten klaarmaakt. De prijs staat niet in verhouding tot de kookkwaliteit maar eerder tot de hoeveelheid features.

Als je niet veel wensen hebt dan is een basic slow cooker de beste optie voor je. Voor de gemiddelde gebruiker zal dit apparaat niet teleurstellen. Het is niet zo dat je gerechten beter worden als je een duurdere slowcooker koopt. Zo werkt het niet. Je krijgt alleen meer features voor het geld maar de basis van het koken is hetzelfde. Het prijsverschil zit in de mogelijkheden, niet de kwaliteit van de gerechten.